Deskundig,
snel en
transparant.

Drie jaar geleden lanceerden drie Nederlanders hun eigen energiebedrijf, Gulf Gas + Power. Met één doel: het leveren van gas, elektriciteit én het delen van kennis over de energiemarkt. Speciaal voor kleine en (middel)grote bedrijven; zo ook de agrarische sector. Volledig afgestemd op de wensen en processen van die ondernemers. Of je nu melkveehouder bent, paardenfokker of een varkenshouderij hebt. Zakelijke energie, maar dan zo efficiënt, simpel en snel mogelijk. Om zo tegenwicht te bieden aan de grote energiereuzen voor wie hun eigen bestaansrecht en huishoudens altijd vooropstaan. Het is tijd voor verandering.

Energiebehoefte agrarische ondernemers

De energiebehoefte van agrariërs verandert vlugger dan ooit. Wanneer koop je energie in? Hoe haal je het maximale uit subsidies? Wil je een vaste prijs voor meerdere jaren of iets meer flexibiliteit? Als je wil vergroenen: hoeveel vierkante meter is er voor zonnepanelen? Wat is de opbrengst van Garanties van Oorsprong (GvO’s)? Kun je inkoopvoordeel krijgen door naast groen gas en groene stroom, ook groene diesel af te nemen? En binnen hoeveel tijd wil je energieonafhankelijk worden door meer terug te leveren dan je zelf afneemt? De opties lijken eindeloos. Maar misschien zijn ze niet allemaal geschikt voor jouw boerenbedrijf. En, niet geheel onbelangrijk: welke wetgeving is relevant? Hoe anticipeer je op zwalkend overheidsbeleid.

Agrarische bedrijven betalen oneerlijke prijzen

Door chronische inefficiëntie, complexiteit en gebrek aan transparantie, betalen agrarische bedrijven al decennialang te veel voor gas en elektriciteit. Puur omdat het leveren van zakelijke energie een vak is, geen bijvangst. Het gevolg is dat agrarische ondernemers (landbouwers, rundveehouders, geitenfokkers, kippenfokkers) niet meeprofiteren van prijsdalingen of foutief geprijsd geworden. Er wordt niet gelet op mogelijke subsidies of voordelen met meerdere aansluitingen. Men rekent met te rooskleurige terugverdientijden en ziet geen dwarsverbanden tussen klimaatwetgeving of prijsontwikkeling. Gewoon kubieke meters gas schuiven en megawatts over de schutting gooien, het liefst telefonisch. En klaar is jouw zelfbenoemde partner in energie. Plus, als je pech hebt, ontvang je ook nog te weinig voor teruglevering.

Verkoop van gas en elektriciteit

Vooruitkijken doe je niet in de achteruitkijkspiegel. Toch is de manier waarop grote energieleveranciers energie verkopen aan bedrijven sinds de jaren ‘50 niet veranderd. Die leveranciers wekken energie op via eigen kolen- en gascentrales. Hun afdeling Groothandel verkoopt dit intern door aan de afdeling Verkoop. De verkoopprijs wordt gebaseerd op de prijs aan de energiebeurs plus marges, opslagen en toeslagen die per agrariër zeer sterk wisselen. Vaak is dit vastgelegd in een contract voor een jaar. Een jaar wordt vervolgens meerdere jaren vanwege de stilzwijgende verlengingen tegen hoge prijzen. Niet omdat iedereen tevreden is, maar omdat ondernemers domweg te laat zijn met opzeggen.

Jouw energiezaken op een rijtje

Heb jij geen idee waar je moet beginnen met het slimmer inrichten van gas en elektriciteit? Alles valt of staat met inzicht. Zet daarom eerst de energiezaken van jouw agrarische bedrijf op een rijtje. Dan wordt het stuk makkelijker om te kijken hoe je je energiezaken beter kunt regelen.

Huidige zakelijke energiecontract

Wanneer verloopt jouw huidige energiecontract, wat is jouw opzegtermijn en wanneer wil je je contract opnieuw bekijken?

Inzicht in verbruik

Hoeveel gas en elektriciteit verbruikt jouw organisatie? Registreer het verbruik ieder jaar en ook maak een overzicht van verschillende energiegebruikers.

Grootte van aansluitingen

Komt jouw werkelijke energieverbruik overeen met wat je in de toekomst denkt te gaan verbruiken? Oftewel: heb je voor gas en elektriciteit een grootverbruikaansluiting nodig of juist een kleinverbruikaansluiting?

Meetdiensten

Voor grootverbruikers in de agrarische sector: kun je de meetdiensten onderbrengen bij een meetbedrijf met concurrerende tarieven? Tip: als je hier niet eerder naar hebt gekeken, ben je vaak 15% tot 20% voordeliger uit.

Energiebelasting

Zijn er verklaringen van toepassing op jouw agrarische bedrijf waardoor je minder belasting hoeft te betalen? Bijvoorbeeld een Tuindersverklaring of WOZ-verklaring?

Energiebesparende maatregelen

Wil je je energiekosten verlagen door energiebesparende maatregelen te treffen? Let op: als jouw bedrijf jaarlijks (meer dan) 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas verbruikt, heb je een Energiebesparingsplicht en Informatieplicht.

Productkeuze

Past jouw huidige energiecontract nog wel bij jouw wensen en bedrijfsprocessen? Als je bijvoorbeeld zonnepanelen laat installeren, kan een ander product interessant zijn.

Als je bovenstaande energiezaken hebt uitgezocht, kun je rustig kijken welke partijen jouw agrarische onderneming het beste kunnen helpen. En – niet geheel onbelangrijk – prijzen vergelijken bij verschillende energieleveranciers. Zo voorkom je dat je als ondernemer te veel betaalt voor gas en elektriciteit.

Deskundig,
snel en transparant.

Wil je weten wat wij voor jouw agrarische onderneming kunnen doen?
Neem dan contact op met één van onze specialisten.
Wij helpen je waar nodig.

klantenservice@gulfgasandpower.nl
(antwoord binnen 2 werkdagen)
085-0023580
(op werkdagen bereikbaar van 09:00 tot 17:00)